miércoles, 25 de junio de 2008

LA FI DE LA LÀMPARA INCANDESCENT


Seguint els pasos de Australia, avui s´ha aprovat al congrés una proposició de llei amb la que en un periode de 3 anys es prohibirà l´utilitzatció de la bombeta de Edisson del 1879.
Vaig a nombrar-vos les alternatives que existeixen actualment:

- Làmpares fluorescents. S´utilitzen per iluminar grans superficies degut al seu baix consum i la llum difusa que produeixen.

- Làmpares fluorescents compactes. Son la gran alternativa actual a làmpara incandescent. Poden donar llum blanca (freda) o groga (càlida) segons la instància que es vullga iluminar. No són recomanables per llocs de pas - consumeixen molta energia en els moments inicials- o per a exteriors - no funcionen bé amb humetats elevades. El seu consum és molt baix i la seva durada molt llarga. Els incovenients són el seu preu encara que s´acava amortizant i la seva destrucció, ja que, contenen mercuri i per tant, han de depositar-se en contenidors apropiats.

-Làmpares LED. Aquestes no són noves precisament, ja que, les venim gastant en els controls remot del televisor, indicadors de funcionament en maquinaria, etc. Degut als avanços que s´han aconseguit, estan començant a gastar-se en iluminació gràcies sobre tot a la obtenció del color blanc. Són les que menys energia gasten i més duren (fins 20 anys). Estan implantant-se amb força en el semàfors i les llums dels automòvils.

- Làmpares halògenes. Són les més utilitzades en la iluminació del hogar. El seu consum és sensiblement més baix que les incandescents encara que la disipació d´energia en forma de calor és molt gran. Són apropiades per zones de pas o estàncies en les que no es remanga molt de temps. Reprodueixen molt bé la llum solar.

- Làmpares de silici. Són l´esperança per a la iluminació mundial a mig termini. Transforma pràcticament tota l´energia en llum i s´espera que apareguen les primeres en 2012.

No hay comentarios:

Puntuación